BİLSEM (Bilim Sanat Merkezi) Nedir?

BİLSEM (Bilim Sanat Merkezi) Nedir?

BİLSEM üstün yetenekli öğrencilerin belirlendiği Okul eğitimine yönelik destekleyici eğitim sağlayan Milli eğitim bakanlığına bağlı resmi kurumdur. Bilim Sanat Merkezleri örgün eğitim kurumları olup; genel zihinsel yetenek, görsel sanatlar veya müzik yetenek alanlarında özel yetenekli öğrencilerin tanımı ve eğitimini sağlamaktadır. 1972 yılında ABD’de özel yetenekli öğrencilere (yönelik geliştirilen Marland raporu ile önem kazanmaya başlanılan Üstün becerili öğrencilerin tanımı ve eğitimi ilk meyvesini 1994-1995 Yılında Ankara’da BİLSEM merkezi ile vermiştir. 2017 yılı itibariyle BİLSEM sayısı 81 ilde en az bir tane olmak üzere 116’yı aşmıştır.

BİLSEM’de öğrenci seçimi 1. Sınıf, 2. Sınıf ve 3. Sınıf düzeyinde yapılmaktadır. BİLSEM merkezlerinde eğitim alma koşulu iki aşamalı sınav ile gerçekleşmektedir. Öğrencinin BİLSEM sınavlarına girme hakkı sınıf öğretmenlerince belirlenmektedir. Sınıf Öğretmeninin e-Okul Yönetim Bilgi Sistemi Üzerinden Öğrenci Aday Gösterme Aşamalarını takip ederek aday gösterimi yapması ile BİLSEM süreci başlamaktadır. Sınıf öğretmeni “Bilim Sanat Merkezlerine Öğrenci Seçimi Gözlem Formu” doldurduktan sonra öğrencinin; genel zihinsel yetenek, görsel sanatlar veya müzik yetenek alanından en fazla iki alan olmak üzere seçerek onaya sunar. İlgili alanlarda adaya gösterilen öğrencilerin davranışları şu şekildedir (MEB):

Genel Zihinsel Yetenek: Sorulan Sorulara doğru yanıt veren, yeni konu öğrenmek amacıyla sorular soran, bağlantısız fikirler arasında alışılmadık bağlantılar kuran, verilen görevleri mükemmeliyetçi bir tutum sergileyerek tamamlamada ısrarcı olan öğrencileri ifade eden alandır. Genel Zihinsel Yetenek Alanı sınavı hakkında bilgi almak için tıklayın

Görsel Sanatlar Yetenek Alanı: Aktif, akıcı ve geniş bir hayal gücüne sahip olan, resimleri derinlik ve parçalar arasında uygun oranlar kullanarak planlayan, nesneleri ve ortamları ayrıntılarıyla algılayıp çeşitli malzemelerden değişik tasarımlar yapan, özgün tasarımlar üretebilecek potansiyele sahip olan öğrencilere ifade eden alandır. Görsel Sanatlar Yetenek Alanı sınavı hakkında bilgi almak için tıklayın

Müzik Yetenek Alanı: İşitsel ve ritmik olarak üst düzey performans gösteren, duyduğu bir ya da birden fazla sesi ve karmaşık müzik cümlelerini hatırlayıp seslendirebilen, çalgı çalma ve şarkı söyleme istekleri süt düzeyde olan ve müzikle ilgili alanlarda fark yaratan çalışmalar yapabilecek potansiyele sahip olan öğrencileri ifade eden alandır. Müzik Yetenek Alanı sınavı hakkında bilgi almak için tıklayın.

Bilsem Sınavına kayıt işlemleri tamamlanan öğrenci Grup tarama (tablet) sınavı ve Bireysel Değerlendirme (mülakat) sınavı şeklinde iki aşamalı sınava tabii tutulacaktır. Bireysel değerlendirme aşamasına katılabilmesi için öncelikle Grup tarama (tablet) sınavında istenilen baraj puanını geçmesi gereklidir (Grup tarama hakkında ayrıntılı bilgi için tıklayın).

Sınıf Düzeyi

Genel Zihinsel Yetenek

Görsel Sanatlar Yetenek Alanı (resim)

Müzik Yetenek Alanı (müzik)

  1. sınıf

500

460

460

  1. sınıf

510

480

480

  1. Sınıf

520

500

500

 2020-21 Yılı BİLSEM Grup Tarama Baraj Puanları. Baraj Puanları her yıl değişmektedir.

Grup tarama Sınav aşamsaında başarılı olan öğrenci Bireyse Değerlendirme (ayrıntılı bilgi için tıklayın) sınavına hak kazanır. Genel Zihinsel Yetenek, Görsel Sanatlar Yetenek Alanı (resim) veya Müzik Yetenek Alanından (müzik) sınava tabii tutulan öğrenci başarılı olduğu taktirde BİLSEM öğrencisi olmaya hak kazanır. BİLSEM’de en fazla iki alandan eğitim hakkı mevcuttur. 1. Sınıf veya 2. Sınıfta Genel Zihinsel alanından hak kazanan öğrenci isterse bir sonraki yıldan müzik veya resimden tekrar girip hak kazanabilir.

Etiketler: bilsem, bilsem nedir, bilsem soru, bilsem hazırlık, bilsem ders, bilsem nedir?, bilsem hakkında,
Mart 13, 2024
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR
WhatsApp Yazı Ekranı
WhatsApp'ta bize ulaşın!