ASİS zeka testi nedir? Nasıl yapılır?

ASİS zeka testi nedir? Nasıl yapılır?

Açılımı Anadolu-Sak Zeka Ölçeği olan ASİS Türkiye’nin ilk yerli zeka testidir. Bu test ile öğrenciler genel zihinsel yetenek alanında sınava girmek isteyen öğrencilerin girdiği testlerden bir tanesidir. ASİS zeka testi genel olarak 2 ve 3. sınıf düzeyindeki öğrencilere uygulanmaktadır. Bu zeka testi Türkiye’nin ilk zeka testi olmasıyla gündeme gelen bir testtir. ASİS genel olarak zekayı ve de zekayı ölçmekte kullanılan ana bileşenleri incelemekte olan bir zeka testidir. ASİS zeka testi genel olarak çocukların gelişiminin en hızlı olduğu dönemlerde yapılan bir testtir. 4 ile 12 yaş aralıklarındaki çocuklara uygulanmaktadır ve test genel olarak 25 ile 45 dakika aralığında sürmektedir.

ASİS Hangi Profiller Hakkında Bilgi Verir?

Çocukların en gelişmekte olduğu dönemlerde onlara yapılan bu test 7 farklı alt testten meydana gelmektedir. Bu 7 test kullanılarak 8 farklı profil hakkında bilgiler edinilebilir. Bu performans profilleri şöyle:

Genel Zeka Endeksi

Görsel Potansiyel

Sözel Potansiyel

Görsel IQ

Sözel IQ

Bellek Kapasite Endeksi

Görsel İşleyen Bellek Endeksi

Sözel İşleyen Bellek Endeksi

Bu alanlarda performans profillerini gösteren testler bulunmaktadır ve bu testler BİLSEM bünyesinde bulunmaktadır. Bireysel sınav için işe yarayabilecek olan bu testler ASİS zeka testinin alt testleri olduğu için gerçek bir zeka ölçütü belirleyebilmektedir. Ayrıca bu test sadece sınavlara hazırlamak amacı değil günlük yaşam için de zeka anlamında gelişime katkı sağlayabilecek olan testlerdendir.

ASİS Zeka Testi Ne Belirtir?

Türkiye’nin ilk zeka testi olarak bilinen ASİS zeka testleri öğrencilerin veya çocukların zeka ölçütlerini belirleyerek zeka olarak normal olan bir bireyden farklarını ortaya koymaktadır. Zeka testi sonucunda üstün zekalı mı yoksa zeka geriliği olan bir birey mi olup olmadığı belli olmaktadır. Bu nedenle çocuklara yaptırılması gereken bir testtir. Bu test ile çocukların zeka sağlıkları hem kontrol edilmiş olur hem de herhangi bir problem var ise erkenden tedavi süreci başlatılır. Devlete bağlı olan kurumlar tarafından yapılan bu test ile çocuklarınızın zeka sağlıkları hakkında detaylı bilgiler alabilirsiniz.

Uygulama süresi: 25-45 dak.

Puanlama süresi 3 dak.

Uygulayıcı yeterliği: C sınıfı

Kuram: CHC
________________________

Anadolu Üniversitesinin proje desteği ve Milli Eğitim Bakanlığı'nın uygulayıcı ve uygulama desteği ile ÜYEP Merkezi araştırma ekibi olarak Türkiye'nin ilk yerli zeka ölçeği olan Anadolu-Sak Zeka Ölçeği'ni geliştirdik. ASİS teknik raporları için aşağıdaki bağlantılara tıklayınız.

ASİS'in geçerlik ve güvenirlik teknik raporunu indirin.

ASİS'in özel eğitim gruplarına ilişkin ayırt edicilik raporunu indirin.

ASİS'in özel yetenekli çocukları tanılama geçerliğine ilişkin makaleyi indirin.

Projenin pilot aşaması 4-12 yaş aralığındaki 1201 çocuk ile, standardizasyon aşaması 4641 çocuk ile, geçerlik ve güvenirlik çalışmaları ise özel eğitim grupları da dahil 800'ün üzerinde çocukla tamamlandı. ASİS, dünyadaki bireysel zeka testleri arasında yaş grubuna düşen örneklem büyüklüğü bakımından temsil gücü en yüksek zeka testidir. Geçerlik ve güvenirlik değerleri çok iyi ve mükemmel düzeylerde saptanmıştır.

Türkiye'de ilk zeka ölçeği çalışmaları 1915 yılında Stanford-Binet Zeka Ölçeği'nin uyarlaması ile başlamış, takip eden 100 yıl içinde zeka ölçeği uyarlama kültürü oluşmuştur. Proje IQ ile hem ülkemize yerli bir zeka ölçeği kazandırmayı hem de uyarlama kültürünü kırarak yeni zeka ölçeği geliştirme çalışmalarına öncülük etmeyi hedefledik. 1916 yılında Lewis M. Terman, ilk zeka ölçeği kabul edilen Alfred Binet'in prototip zeka ölçeğini revize edip, standardizasyon ve norm çalışmalarını yaptıktan sonra Stanford-Binet Zeka Ölçeği adıyla yayınlar. Ölçekteki Stanford, Terman'ın çalıştığı Stanford Üniversitesi, Binet ise Alfred Binet'in soyadıdır. Biz de bu tarihi olguya işaret ederek, projeye bütçe desteği veren Anadolu Üniversitesi ve zeka ölçeğinin prototipini geliştiren Prof. Dr. Uğur Sak'ın soy adını birleştirerek Anadolu-Sak Zeka Ölçeği adını verdik (ya da kısa adıyla ASİS, İngilizce olarak Anadolu-Sak Intelligence Scale).

Etiketler: asis, asis zeka testi, IQ testi, asis zeka soruları,
Mart 13, 2024
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR
WhatsApp Yazı Ekranı
WhatsApp'ta bize ulaşın!